Zwangerschaps Massage

Gefeliciteerd met je zwangerschap! Een mooie periode maar ook een periode dat er in relatief korte tijd veel veranderd in je lichaam. Je lichaam wordt zwaar belast en kan daarom wel wat 'me-time' gebruiken.  Hormonen veranderen je spieren en gewrichten waardoor alles losser en soepeler wordt om ruimte te maken voor je kind en je voor te bereiden op de bevalling. Al deze veranderingen maken je sneller moe en kunnen ook klachten veroorzaken zoals pijn in de nek, schouders en (lage) rug, vocht vasthouden, bekkenklachten, obstipatie, kramp in de kuiten en bijvoorbeeld slapeloosheid. Deze kwalen veroorzaken stress in het lichaam en hormonale veranderingen kunnen soms emotionele gevolgen hebben.

Een zwangerschapsmassage is een milde massage met lichte aanrakingen en helpt je te ontspannen en je lichamelijke klachten te verminderen. Tijdens een zwangerschapsmassage komt je hoofd even helemaal tot rust. Je spieren worden losser en soepeler en je ademhaling wordt dieper. Je lichaam kan zich herstellen. Een zwangerschapsmassage zorgt ervoor dat je je op een positieve manier op je lichaam concentreert, een weldaad voor jou én je ongeboren kindje. Je beleeft je zwangerschap bewuster en intenser.

Zo lang het comfortabel voelt kan de massage in buikligging. Als je buik groter wordt masseer ik je in rugligging en zijligging met ondersteuning van een voedingskussen zodat je heerlijk comfortabel en met voldoende ondersteuning ligt.

Omdat tijdens deze massage géén dieptemassage wordt toegepast en NOOIT drukpunten worden behandeld kan deze al vanaf het prille begin van je zwangerschap worden gedaan. 

Vóór elk bezoek zal ik je een anamnese afnemen om na te gaan of masseren verstandig is. Als er wijzigingen in je gezondheid zijn, hoe klein dan ook,  moet je deze dan ook altijd doorgeven aan mij vóór de massage. Kijk hiervoor ook bij de contra-indicaties.

Desgewenst kan je partner een keer meekomen zodat ook hij enkele zachte strijkingen kan leren om bijvoorbeeld thuis jouw rug te laten ontspannen.

Contra-indicaties

Een zwangerschap is een periode waarin er veel gebeurd met je lichaam en je wilt er alles aan doen om je kindje gezond ter wereld te brengen. Als één of meer van onderstaande indicaties van toepassing is, dan is het beter om niet te masseren:

Volledige contra indicaties:

  • bloedingen
  • eerdere miskramen / vroeggeboortes
  • hartklachten
  • te hoge of te lage bloeddruk, zeker i.c.m. vasthouden van vocht.
  • symfysiolysis en ernstige bekkeninstabiliteit zijn complicaties waarvoor je een arts moet raadplegen. Hier kán en mag ik niet behandelen.
  • HELPP-syndroom / pre-eclampsie
  • infecties / infectieziekten
  • verhoging of koorts
  • trombose
  • herstelperiode na operatie of ziekte

Post Natale Massage

Ook na je zwangerschap is het belangrijk de tijd voor jezelf te nemen en te luisteren naar je lichaam. Gun jezelf een momentje van ontspanning in de eerste hectische maanden van het (nieuwe) ouderschap.

Een massage helpt je om sneller te herstellen na de bevalling en je spieren te ontspannen die extra gebruikt worden zoals de nek- en schouderspieren i.v.m. borstvoeding en het dragen van je baby. Het vermindert stemmingswisselingen, hoofdpijn en vermoeidheid.

Een massage is vanaf de 4e week na de bevalling mogelijk. Tenzij je een keizersnede hebt gehad; dan kun je na 6 weken een massage ontvangen.