Zwangerschaps Massage

Gefeliciteerd met je zwangerschap! Een mooie periode maar ook een periode waarin er in relatief korte tijd veel verandert in je lichaam. Je lichaam wordt zwaar belast en kan daarom wel wat 'me-time' gebruiken.  Hormonen veranderen je spieren en gewrichten waardoor alles losser en soepeler wordt om ruimte te maken voor je kind en je voor te bereiden op de bevalling. Al deze veranderingen maken je sneller moe en er kunnen klachten ontstaan als pijn in de nek, schouders en (lage) rug, vocht vasthouden, bekkenklachten, obstipatie, kramp in de kuiten en bijvoorbeeld slapeloosheid. Deze kwalen veroorzaken stress in het lichaam en hormonale veranderingen kunnen soms emotionele gevolgen hebben.

Een zwangerschapsmassage is een milde massage met lichte aanrakingen en het helpt je te ontspannen en je lichamelijke klachten te verminderen. Tijdens een zwangerschapsmassage komt je hoofd even helemaal tot rust. Je spieren worden losser en soepeler en je ademhaling wordt dieper. Je lichaam kan zich herstellen. Een zwangerschapsmassage zorgt ervoor dat je je op een positieve manier op je lichaam concentreert, een weldaad voor jou én je ongeboren kindje. Je beleeft je zwangerschap bewuster en intenser.

Zo lang het comfortabel voelt kan de massage in buikligging. Als je buik groter wordt masseer ik je in rugligging en in zijligging met ondersteuning van een voedingskussen zodat je heerlijk comfortabel en met voldoende ondersteuning ligt.

Omdat tijdens deze massage géén dieptemassage wordt toegepast en NOOIT drukpunten worden behandeld kan deze al vanaf het prille begin van je zwangerschap worden gedaan. 

Vóór elk bezoek zal ik je een anamnese afnemen om na te gaan of masseren verstandig is. Als er wijzigingen zijn in je gezondheid, hoe klein dan ook,  moet je deze vóór de massage altijd aan mij doorgeven. Kijk hiervoor ook bij de contra-indicaties.

Desgewenst kan je partner een keer meekomen zodat hij enkele zachte strijkingen kan leren waarmee hij bijvoorbeeld thuis jouw rug kan laten ontspannen.

Contra-indicaties

Een zwangerschap is een periode waarin er veel gebeurd met je lichaam en je wilt er alles aan doen om je kindje gezond ter wereld te brengen. Als één of meer van onderstaande indicaties van toepassing is, dan is het beter om niet te masseren:

Volledige contra indicaties:

  • bloedingen
  • eerdere miskramen / vroeggeboortes
  • hartklachten
  • te hoge of te lage bloeddruk, zeker i.c.m. vasthouden van vocht.
  • symfysiolysis en ernstige bekkeninstabiliteit zijn complicaties waarvoor je een arts moet raadplegen. Hier kán en mag ik niet behandelen.
  • HELPP-syndroom / pre-eclampsie
  • infecties / infectieziekten
  • verhoging of koorts
  • trombose
  • herstelperiode na operatie of ziekte

Post Natale Massage

Ook na je zwangerschap is het belangrijk om tijd voor jezelf te nemen en te luisteren naar je lichaam. Gun jezelf een momentje van ontspanning in de eerste hectische maanden van het (nieuwe) ouderschap.

Een massage helpt je om na de bevalling sneller te herstellen en je spieren te ontspannen die nu extra worden gebruikt zoals de nek- en schouderspieren a.g.v. borstvoeding en het dragen van je baby. Het vermindert stemmingswisselingen, hoofdpijn en vermoeidheid.

Een massage is vanaf de 4e week na de bevalling mogelijk, bij een keizersnede geldt een periode van 6 weken.