Klacht en ongemak massage

Klachten en ongemak verlichten met een sportmassage!

Heb je last van lichamelijke klachten? Pijntjes, ongemak?

Sinds kort of al langer, en beperken ze je bij je functioneren?

Doet je lichaam niet wat jij wilt?

Kies dan eens voor een sportmassage. In tegenstelling tot de naam is deze niet alleen bedoelt voor sporters.

 

Deze massage is speciaal voor het herstellen van de spieren en bindweefselstructuren in je lichaam. Je lichaam bestaat uit vele lagen. Bindweefsel zorgt ervoor dat je spieren en organen netjes op hun plek blijven zitten. Hierdoor heb je pijnklachten op de ene plek en ligt de oorzaak vaak een andere plek in het lichaam; bijvoorbeeld schouderklachten, deze komen dikwijls uit de onderrug. Lage rugpijnklachten komen vaak uit de bil.

 

Om je klacht of je ongemak zo goed mogelijk te verlichten maak ik gebruik van diverse technieken zoals de handsfree massage, triggerpoint techniek, Bamboe massage en Guasha schraaptechnieken.

 

Veel van mijn cliënten reserveren een combinatie massage: Eerst een deel klachtbehandeling, daarna een ontspanningsmassage.

 

 

 

Sport Massage

Wat is een Sportmassage?

Een Sportmassage is erop gericht om vastzittende spieren los te maken, de doorbloeding van de huid, spieren of onderhuids bindweefsel te stimuleren en de afvalstoffen in je spieren sneller af te voeren. Daarmee bevorder je het herstel van je spieren en lichaam.

Je kunt bijvoorbeeld enkele dagen voor en / of na een flinke inspanning een sportmassage nemen. Sportmassages worden ook preventief gebruikt om blessures te voorkomen. Als je al last hebt van een blessure, dan zorgt een sportmassage voor sneller herstel. Bij de massage zal de nadruk liggen op specifieke spieren.

Een sportmassage is niet alleen bedoeld voor sporters. Het is vooral ook een aanrader voor niet sporters omdat deze een ontspannende werking op het gehele lichaam heeft. Ook als je geen sporter bent kan ik je van dienst zijn, bijvoorbeeld bij een stijve nek, schouderklachten en/of een pijnlijke rug als mogelijk gevolg van een langdurige blootstelling aan overbelasting, verkeerde werkhouding en/of stress. Zo vloeit alle stress en spanning uit het lichaam weg. Een sportmassage is dus vooral geschikt voor mensen met langdurig opgehoopte spanning in lichaam en geest.


Rug- Nek- en Schouderklachten

Nek- en schouderklachten zijn samen met (lage) rugklachten de meest voorkomende vorm van gewrichtsklachten.

Schouderklachten lijken meer bij vrouwen voor te komen dan bij mannen en nemen toe met de leeftijd.

Tegenwoordig worden ook nek- en schouderklachten onder de noemer CANS geschaard. CANS betekent Complaints of Arm, Nek or Shoulder en is de nieuwe benaming van RSI. In het Nederlands wordt de term KANS gebruikt. Deze staat voor Klachten aan Arm, Nek of Schouder.

Binnen CANS wordt er een onderverdeling gemaakt tussen specifieke en aspecifieke klachten. Ofwel klachten met een duidelijk herleidbare of een onduidelijke oorzaak. Aspecifieke klachten van de nek en schouder ontstaan net zoals andere RSI klachten vaak door steeds dezelfde bewegingen te maken, of juist lang dezelfde houding aan te nemen. Daardoor krijg je een verminderde doorbloeding van de spieren en pezen waardoor deze niet meer goed kunnen functioneren. Er kan daardoor plaatselijk schade ontstaan. Pijn, prikkeling en vermoeidheid zijn hiervan het gevolg.

De specialisatie nek schouder massage is er op gericht om de aspecifieke klachten aan te pakken en is een zeer doeltreffende methode om mensen weer ontspanning te geven in de schoudergordel en om de eventueel daar uit voort vloeiende klachten zoals hoofdpijn te verminderen. Daarvoor gebruik ik verschillende technieken.

 


Lage Rugpijn Massage


Lage rugpijn heet ook wel spit of lumbago. Patiënten met lage rugpijn hebben pijn onderin de rug. De pijn kan ook uitstralen naar de bil of het been. Vooral lang staan of zitten, maar ook bewegen, kan flink pijn doen. Lage rugpijn komt veel voor. Vier van de vijf mensen hebben wel eens last van hun rug. Sommigen krijgen het maar één keer, bij anderen komt het geregeld terug, maar dat betekent niet dat het dan ernstig is.

Waar rugpijn vandaan komt, is bij de meeste mensen lastig aan te geven. Zelfs bij erge pijn in uw rug is er meestal geen sprake van een ziekte of blijvende schade. Zeker is dat rugpijn bij de meeste mensen te maken heeft met de spieren, banden en gewrichten in de rug. Deze werken dan even niet zoals zou moeten. Ze zijn, simpel gezegd, ‘uit vorm’ of ‘uit balans’. Veel klachten zijn ook gerelateerd aan de spierspanning in de bilspieren. We bewegen simpel gezegd vaak veel te weinig en zitten te veel.

Rugpijn heeft een goede prognose, dat wil zeggen: de kans is groot dat de klachten verdwijnen.

Met de lage rugpijn massage kunnen we een steentje bijdragen aan het laten verdwijnen van de lage rugklachten.

Veel mensen hebben een vorm van lage rugpijn. Dit kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld stress, spanning of een onregelmatig leven. De specialisatie lage rugpijn massage is een zeer doeltreffende methode om mensen weer ontspanning te geven in de onderrug en eventueel daaruit voortvloeiende klachten te verminderen.


PSOAS Release en Massage

 

Wat is PSOAS Release en Massage?

Bij een psoas release en massage geef ik met mijn vingers druk op je buik waarbij ik de m. iliacus (via bekkenrand), je psoas en je middenrif behandel. Op de rugzijde behandel ik je quadratus lumborum. Ondertussen adem je goed naar je buik. Het is een dynamsiche massage waarbij ik telkens afstem of ik op de juiste plek ben bij je. De behandeling is veelal in eerste instantie geen fijn gevoel, en kan zelfs behoorlijk pijnlijk zijn als er sprake is van verkorting van de psoas. Na verloop van tijd zal je snel merken dat het gevoel veranderd. Je kan zelfs een gevoel van bevrijding ervaren. Ook het loslaten van emotie kan gebeuren en is heel normaal.

Daarna worden je buik en je onderrug zachtjes gemasseerd.  Deze behandeling kan op zichzelf gegeven worden of geïntegreerd in en algehele massage

De mensen die de Psoas release en massage ontvangen hebben ervaren grote verandering in hun welzijn.

 

De PSOAS, waar zit deze eigenlijk?

De psoas is onderdeel van de Iliopsoas spier . Deze bestaat uit 2 spieren: de m. Iliacus (heupbeenspier) en de psoas (lendenspier) Hij begint aan de onderste borstwervels en alle lendenwervels, loopt diep door het bekken en eindigt aan de binnenzijde van de kop van het bovenbeen. 

De Iliacus spier loopt vanaf de binnenzijde bekkenrand naar de binnenzijde van de kop van het bovenbeen. Ook de Quadratus lumborum aan de rugzijde, welke loopt vanaf de rand van je bekken naar je onderste rib, is betrokken bij psoas klachten.

Wat voor functie heeft de Psoas?

Lichamelijk gezien:

De psoas is de enige spier die de lendewervels met je been verbindt en is daarmee de spier waardoor je je heup kunt bewegen. Hij is belangrijk bij het lopen. Nog belangrijker is dat deze spier zorgt voor stabiliteit van de wervelkolom, hij houdt je lichaamshouding  in balans.

Rondom je psoas lopen heel veel bloedvaten, zenuwbanen, lymfevaten en organen. Door het bewegen van de spier komt er een pomp-functie op gang, daardoor worden de organen goed doorbloed en wordt de bloedstroom van de grote aderen in je benen en voeten gestimuleerd. Bij een slechte lichaamshouding kan de psoas verslappen, zelfs aan 1 zijde van het lichaam (bijvoorbeeld door scheef of met benen over elkaar te zitten)

Maar er is meer...

De psoas wordt ook gezien als 'de spier van de ziel'. Het is op emotioneel en spiritueel gebied een heel belangrijke spier. Hij bevindt zich immers diep in je buik, in het centrum van je 'zijn',  tussen je 1e en 3e chakra, bij ons emotioneel centrum de Hara, en voor vrouwen: dicht bij je baarmoeder. 

Vanaf de embryonale fase is deze spier verbonden met je zenuwstelsel en signaleert daardoor emotie eerder dan je hoofd.

Bij emotionele lading, onderdrukte gevoelens, angst (fight or flight reactie), heftige gebeurtenissen of (oud) trauma kan de spier heftig reageren en als het ware je stress overnemen en verkrampen. Een gezonde psoas draagt bij aan je emotionele balans.

Wat gebeurt en dan met de Psoas?

Als de psoas in rust zijn normale lengte heeft merk je dat je soepel je ledematen kan bewegen.

Zodra de spier uit balans raakt kan de psoas verkrampen of verkorten. Hierbij kan de spier geen onderscheid maken tussen fysiek ongemak of emotionele disbalans. Dit werkt door op je gehele lichaamshouding.

Waar merk ik dat aan?

Er kan een veelvoud aan lichamelijke klachten gerelateerd zijn aan de psoas:  lage rugpijn, stijfheid van de rug, problemen met de spijsvertering, depressieve gevoelens, SI klachten, last van een holle rug, moeite met diepe buikademhaling (denk hierbij ook  aan Covid gerelateerde ademproblematiek) 

Wat kan ik zelf eraan doen?

Ten eerste: leer jezelf een goede lichaamshouding aan te nemen en stapel stressfactoren niet op. Is het kwaad al geschied dan kan je de psoas activeren en strekken d.m.v. diverse oefeningen. Vanuit de yoga zijn er diverse poses zoals de kindhouding, de kat-koe houding, de staande vooroverbuiging en de cobra positie.

Ook lage lunges  zijn een goede oefening. 

Ben je wat minder flexibel denk dan eens aan de volgende oefening:

Lig op je rug met beide benen gestrekt. Trek 1 knie zover je kan naar je borst terwijl je de tenen van je andere voet flext en dat been wat verder in de grond duwt. Als het goed is voel je de strekking in het been dat je strekt, rondom de lies en je heup. Adem diep in en uit naar je buik. Wissel na enkele ademhalingen van kant.