Triggerpoint therapie

Een triggerpoint is een  spierknoop, een makkelijk te irriteren en hevig pijnlijke plek in een strakke streng spierweefsel, die niet meer vanzelf kan ontspannen. De toevoer van zuurstof en voedingsstoffen blokkeert en afvalstoffen kunnen niet meer weg. De spier wordt korter en slechter doorbloed en de spierkracht neemt af. Er ontstaat een pijnlijk drukpunt. 

In de omgeving van een triggerpoint nemen andere spieren de taken over, die vervolgens ook weer triggerpoints gaan ontwikkelen en zo ontstaat er niet alleen rondom de spierknoop pijn, maar vaak ook elders.

Zo kan bijvoorbeeld een triggerpoint in de nek leiden tot flinke hoofdpijn en een triggerpoint in de schouder tot klachten in de gehele arm.

Een triggerpoint kan variëren in grootte van een erwt tot zelfs cm's in doorsnede. Ze komen overal in het lichaam voor.

Triggerpoints ontstaan onder invloed van vele factoren zoals stress, herhaalde beweging, te weinig beweging, verkeerde houding, overbelasting etc. Zo is beeldschermwerk een grote veroorzaker van triggerpoints.

Triggerpoint therapie is géén massage, maar is een doeltreffende methode bij klachtbehandeling. Er wordt samen met de cliënt gekeken naar de klacht en er wordt een bewegingsonderzoek uitgevoerd.

Samen met de cliënt gaat de masseur op zoek naar de pijnlijke plek en daar wordt het triggerpoint / worden de triggerpoints opgespoord.

Tijdens de behandeling wordt er gesproken; de cliënt is degene die de masseur 'stuurt' naar de juist plek en die de feedback geeft.

Een triggerpoint behandeling is zeker niet pijnvrij, het kan zelfs behoorlijk pijnlijk zijn.

Door het triggerpoint te behandelen kan de spier zich langzaam weer ontspannen en herstellen waardoor de klachten zullen afnemen (mits er indien nodig ook aan de oorzaak gewerkt wordt).

Triggerpoint therapie integreer ik indien nodig in de sportmassage.